Inzet drones tegen bestrijding van een virusuitbraak...

17.02.2016| Dion Thomas

Behoud veilige afstand

In onder meer Madrid en Parijs zijn speaker drones ingezet en wordt persoonlijk contact van agenten met de bevolking vermeden. In China zijn mensen, die ondanks de maatregelen alsnog de straat op gingen, met behulp van een warmtebeeldcamera en/of een zoom camera opgespoord en door de speaker naar huis gestuurd.

 Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn onze kust- en natuurgebieden, ondanks de maatregelen, drukbezocht om een frisse neus te halen. Woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, Mariette Bakker geeft aan dat op drukke momenten drones zullen worden ingezet om mensen te wijzen op het bewaren van 1,5 meter afstand. Vanuit de drone worden vooraf ingesproken berichten afgespeeld. Het geluid dat uit de speakers komt heeft - ondanks de winderige omstandigheden - een bereik van minimaal 50 meter. Door andere type drones en speakers te gebruiken is dit bereik eenvoudig te vergroten naar 200 tot 300 meter. In onder meer Madrid en Parijs werden de speaker drones al ingezet om het persoonlijke contact te vermijden tussen agenten en het volk.

 

Desinfecteren op grote schaal

Het virus verspreidt zich vooralsnog met name van mens op mens. Echter is inmiddels aangetoond dat het virus ook overleefd buiten het menselijke lichaam. Openbare plekken zoals stations en parken zijn gebieden waar mensen al snel besmet kunnen raken. In onder meer Wuhan zijn speciale desinfectie teams ingezet om de openbare ruimtes te ontsmetten. Voor deze taak worden drones ingezet die normaliter gebruikt worden voor het besproeien van gewassen. Deze drone beschikt over een tank en is in staat om 15 tot 20 voetbalvelden per uur te desinfecteren. Op de drone is een speciale radar bevestigt en daarmee worden objecten automatisch ontweken.

Het desinfecteren met behulp van een drone neemt het risico op besmetting voor reguliere ontsmettingsteams weg. In Nederland lijkt deze toepassing gezien de wetgeving echter (nog) niet haalbaar. Het is namelijk per wet verboden om vloeistoffen vanuit een luchtvaartuig los te laten. Daarnaast is het vliegen in stedelijke gebieden gebonden aan een aantal strenge operationele procedures.

 

Bezorgen tot wel 6 kilogram

Een van de maatregelen om het coronavirus in te dammen is het zelfisolement van besmette personen. Zij moeten minimaal 14 dagen thuis in quarantaine zitten en zijn dus niet in staat om boodschappen te doen of eventuele medicijnen op te halen. Wederom biedt een drone hier uitkomst. Met verschillende drones is het mogelijk om pakketten tot 6 kilogram te vervoeren. Hiermee zouden dus onder meer voedsel en medicijnen kunnen worden bezorgd bij mensen in quarantaine. Helaas staat de huidige wet- en regelgeving dit (nog) niet toe.

 

Belemmeringen bij inzet drones

De ontwikkelingen rondom bezorgingen en het desinfecteren van grote gebieden met drones, worden in Nederland nu deels geremd door wet- en regelgeving. Echter, in de bestrijding van een pandemie, heeft de drone in onder meer China bewezen een effectief middel te zijn. Samen met partner Space53 zet Drone Flight Company zich in tegen de bestrijding van een virusuitbraak. Wanneer snel en innovatief handelen van levensbelang is, dragen drones bij tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.