Al meer dan 10.000 piloten opgeleid! Slagingskans 98% Beste opleider EU Dronebewijs
BE-NL
ContactWinkelwagen

4 tips voor het kiezen van de juiste drone opleiding!

12.07.2021| Dion Thomas

Sinds de komst van de Europese wet- en regelgeving is het voor het vliegen met bijna alle drones verplicht om een opleiding te volgen. Naast deze verplichte opleiding bestaan er echter nog meer verschillende drone opleidingen. Zo zijn er onder meer aanvullende wettelijk verplichte opleidingen voor de hogere risico-categorieën maar is het ook mogelijk om een betere drone piloot te worden door bijvoorbeeld een toegepaste training te volgen.

Kosten drone opleiding

De kosten van een drone opleiding lopen flink uiteen en zijn sterk afhankelijk van welke type opleiding je als drone piloot wilt volgen. Hobbyisten betalen voor de verplichte online opleiding gemiddeld tussen de €99,- en €199,-. Wil je je als drone piloot echter verdiepen in bijvoorbeeld het uitvoeren van inspecties en het inmeten van infrastructuur en daarbij ook nog eens in de hogere risico-categorieën opereren? Dan zullen de kosten van de opleiding(en) aanzienlijk hoger liggen.  

De 4 tips voor het kiezen van de juiste drone opleider en opleiding!

Het kiezen van de juiste drone opleiding is niet altijd even makkelijk. Om toekomstig drone piloten op weg te helpen lees je hieronder 4 tips voor het kiezen van de juiste opleider en de juiste drone opleiding!

1. Welk doel heb je voor ogen?

Om de juiste drone opleiding te kiezen is het allereerst van belang om te bepalen welk doel je voor ogen hebt. Denk daarom als toekomstig drone piloot goed na over waar je de drone voor wilt gebruiken. Door deze informatie goed inzichtelijk te hebben zal de drone opleider je ook van een beter advies kunnen voorzien. 


2. Is de drone opleiding het enige wat nodig is voor dit doel of zijn er aanvullende benodigdheden?
Voor hobbyisten is het afleggen van de online opleiding en bijbehorende examen meestal meer dan voldoende om te kunnen vliegen met een drone. Maar wil je je als drone piloot richten op vluchten in de hogere risico-categorieën dan kan het zo zijn dat er naast de drone opleiding ook nog andere vereisten zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld een een exploitatievergunning of een RT-opleiding als je wilt vliegen in gecontroleerd luchtruim. 


3. Is de drone opleider wel erkend?
Om de wettelijk verplichte opleidingen en examens te mogen geven dient een drone opleider te zijn erkend door de nationale luchtvaartautoriteit. In Nederland is dit het ILT (Inspectie, Leefomgeving en Transport), als onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Om er zeker van te zijn dat de opleiding voldoet aan de wettelijke eisen is het goed om vooraf te checken of jouw opleider wel erkend is. Via deze link vind je de erkende opleiders. 

 

4. Wat zijn de Algemene Voorwaarden van de opleider? Waar bestaat de opleiding uit?

Kijk als toekomstig drone piloot goed naar de Algemene Voorwaarden van de opleider en kijk ook kritisch naar de inhoud van de opleiding. De daadwerkelijke inhoud van de verschillende opleiders verschilt namelijk nog wel is. Zo kan het voorkomen dat de inhoud van de ene opleider bestaat uit meer of minder lesdagen dan de inhoud andere opleider. Hetzelfde geldt voor eventuele (her)examens, bij de ene opleider zitten deze in de standaard prijs verwerkt, bij andere opleiders dien je deze apart af te nemen. 

 

Mocht je als (toekomstig) drone piloot nog vragen hebben over een eventuele opleiding, neem dan gerust contact met ons op via de mail of telefonisch via 020 820 86 36. 

DronePilot | BASIC LIGHTMeer informatie
DronePilot | BASIC (A2)Meer informatie
DronePilot | BASICMeer informatie
DronePilot | BASIC PLUSMeer informatie